Jaarthema Protestantse Kerk in Nederland 2022-2023: aan tafel!

Nr.2 Aan tafel met Abram.

Genesis 13

In Genesis wordt verteld dat Abram zich in andermans oorlog stortte toen die oorlog tot gevolg had dat zijn neef Lot c.s. als krijgsgevangene meegenomen werd. Abram behaalde de overwinning op de vijand, redde zijn neef en bracht vrede. Twee koningen komen hem daarvoor bedanken. De ene is de koning van Sodom, de stad waarvan gezegd wordt dat de mensen daar slecht waren en zwaar tegen de HEER zondigden. De andere is de koning van Salem, Melchisedek. Van de laatste wordt verteld dat hij een priester van JHWH was – een grote tegenstelling met de koning van Sodom.

Melchisedek bracht brood en wijn mee naar de ontmoeting. Het ligt voor de hand dat dat samen gegeten en gedronken werd. Een maaltijd waarbij dankbaarheid, verbondenheid en vrede gevierd zullen zijn. Melchisedek zegende bij deze gelegenheid Abram met de zegen van JHWH. Abram erkende het priesterschap van koning Melchisedek door hem de tienden te geven van zijn oorlogsbuit. Een tiende is het gedeelte van de inkomsten wat in later tijd afgedragen werd voor het onderhoud van de eredienst aan JHWH en zijn priesters.

Deze maaltijd met Melchisedek als gastheer, geeft aan dat Abram was niet de enige die de JHWH diende. Er wordt verteld dat de JHWH Abram uit Charan riep om naar Kanaän te gaan; maar in die streken was hij geen onbekende god. Daar werd hij al eerder vereerd. Later, toen Mozes uit Egypte vluchtte nadat hij een Egyptenaar vermoord had en in Midjan kwam, bleek ook daar JHWH geen onbekende god. Zijn later schoonvader Jethro was een priester van de HEER. We zijn geneigd om het oude Israël de exclusieve verering van JHWH toe te schrijven, maar dat is niet terecht. Zijn invloed reikte verder. Toen hij Abram riep, riep hij hem naar de plaats waar hij zelf al woonde.