The Outraged Christ

In de zomer van 2018 hebben mijn man, zoon en ik een rondreis gemaakt door Engeland. Het zal u niet verbazen dat wij daar een aantal kathedralen hebben bekeken. Eén van de meest indrukwekkende vond ik die in Liverpool. Hij is vrij jong: de bouw ervan werd begonnen in 1902. In 1978 was hij voltooid. In WOII werd de Mariakapel zodanig beschoten dat restauratie al nodig was voor de hele kerk af was. De architect van de kerk was Sir Gilbert Scott, hij ontwierp ook de bekende rode Engelse telefooncel. Hij maakte de voltooiing van zijn schepping echter niet meer mee, hij overleed voordat de bouw voltooid was. Het is een mooie kerk, die ondanks zijn jeugd toch een beetje een Middeleeuwse sfeer uitademt. Er zijn wat oudere graftombes in geplaatst, mogelijk draagt dat bij aan een doorleefd imago.
In deze kathedraal stond een bijzonder kruisbeeld. Het ‘The Outraged Christ’ van Charles Lutyens (1928-2017). De Jezus die aan dit kruis hangt, lijkt niet te lijden, neemt het lijden niet op zich, is niet meelijwekkend, hij is woedend. Woedend om het onrecht en kwaad dat mensen elkaar ook in deze tijd nog steeds aandoen. Alsof hij voor niets heeft geleden. Alsof mensen dan niets hebben geleerd. Indrukwekkend.